jueves, 27 de febrero de 2014

Telers

El teler és la màquina on tendeixen els teixits plans o de calada. Els fils d'ordit procedents de les bobines són col·locats paral·lels al plegador d'ordit gràcies a una màquina prèvia anomenada ordidor.


-Teler tradicional:





-Teler mecànic:

lunes, 10 de febrero de 2014

Treball amb plàstics al taller

Marcar

Quan haguem de fer talls sobre peces tridimensionals, serà necessari d'enganxar-hi cinta que no traurem fins que haguem completat el tall i, també, l'acabat.


Subjectar

Per subjectar el material s'utilitzen les eines tradicionals: serjant o cargol de banc.




Tallar

Plàstics tous i prims: tisores o cúter.

Plaxes gruixudes: serra d'arc per a metalls.

Plàstics trencadissos: abans s'ha de greixar la fulla amb una mica d'oli per facilitar el tall.

Planxes expandit: el poliuretà expandit (escuma) i les làmines primes de poliestirè (suro blanc) es tallen amb ganiveta.





Foradar

Si la planxa es prima, s'utilitza el filaberquí. Si és gruixida, cal subjectar el plàstic a una fusta. Entre el plàstic i la fusta posem un cartró per protegir-lo, i llavors fem el forat amb el trepant.



Debastar

  • Llimes. Les que es fa servir en la fusta en serveix.
  • Llimes de paper de carbur. Es tracta de carbur de silicona, un abrasiu sintètic de color gris, sobre una base de paper impermeable.

jueves, 6 de febrero de 2014

Emmotllament al buit



La tecnica es apropiada per modelar peces de no gaire gruix. Es parteix d'una planxa molt fina de material plastics, que s'introdueix i se posa sobre el motlle.

Escumeig



Una esponja es un plastic que conte una gran quantitat d'aire, cosa que tambe fa que sigui molt mes lleuger. L'escuma del sabó es un cumul de bombolles d'aire atrapades dins una pelicula daigua i detergent. Les escumes plastiques presenten igualment aire clos en forma de bombolles a l'interior. I aixo li proporciona al material molta lleugeresa.
L'aire es introduit al material mitjançant l'agitacio, la insuflacio o afegint-hi un producte escumant. Despres, se li pot donar forma amb els sistemes ja tradicionals d'injeccio, extrusió o calandratge.

martes, 4 de febrero de 2014

Laminatge




Quan es tracta d'aconseguir làmines fines, s'utilitza el procés de laminatge per extrusió amb bufatge o el calandratge.